Хируршке интервенције, тешка обољења малих животиња данас се не могу замислити без адекватног третмана БОЛА.

Бол се дефинише као непријатано сензорно и емоционално искуство повезно са стварним или потенцијалним оштећењем ткива.

Физиологија бола се састоји од низа сложен електрохемијских реакција (трансмисије бола) насталих од тренутка настанка оштећења (повреде) до перцепције бола.

Трансмисија бола обухвата четири физиолошка процеса:
– трансдукцију
– пренос
– модулацију
– перцепција

Бол на основу трајања може бити акутан или хроничан или соматски, висцерални, односно, неуропатски, на основу порекла, оштећења ткива.
Животиње са висцералним болом имају тенденцију да испољавају узнемиреност, док оне које имају соматски бол нерадо се крећу.

Процена бола
Недостатак комуникације са животињама, знатно отежава посао ветеринара, ветеринарског техничара, јер је упућен да на основу понасања животиње процени степен бола. Животиње генерално мање изражавају бол од људи што им даје предност у преживљавању код напада предатора. Мачке по свему судећи могу да поднесу јаци бол, патњу од пса.

Проучавање бола везано за врсте животиња, приступ њиховом купирању представља широко поље за научно истраживање ветеринарске медицине

За постоперативну аналгезију користимо НСАИД и ОПОИДЕ:
– Царпрофен (Римадyл)
– Кетопрофен (Ромефен)
– Мелоxицам (Метацам)
– Фентанyл

Доза фентанyла је 5 – 10 нг/кг ив. Делује до 30 мин. Веома јаки, брзо делујући аналгетик који дајемо у току и после анестезије. Трансдермална апликација даје продужени ефекат (доза 25нг/h).

Када се постигне адекватни ниво у крвној плазми аналгезија фентанилом може трајати неколико дана. Треба водити рацуна о респирацији пацијента, зато се даје увек уз оксигенацију. Када се даје у прописаним дозама негативни ефекат на кардиоваскуларни систем је минималан. Негативан ефекат се огледа у евентуалној брадикардији срца.

Царфентанyл је аналог фентанилу, квалитетан, али и скуп аналгетик.

Бупренорфин
Веома потентан аналгетик у паса и мачака у дози од 0,2 до 0,4 мг/кг ив.им.сц, делује од 4 до 12 х. Погодан код ортопедских процедура.

Буторфанол
Даје се у дози од 0,1 до 0,4 мг/кг ив, сц, ив. Обезбедјује благу седацију, није погодан за јаке болове код пацијената. Ефикасну аналгезију даје код птица. Кардиопулмонални ефекат је минималан. Даље повећање дозе не утиче на повећање депресије дисања. Дејство у паса му је око 2 х.